Sabah oluşan ağız kokusunu giderme yöntemleri nelerdir? Sabah uyandığımız zaman ağzımızda oluşan kötü kokunun birçok sebebi olabilir. Sebebine bağlı olarak yapılması gerekenler de farklılaşmaktadır. Ancak sabah ağızda oluşan koku çoğunlukla giderilebilir.

Sabah Oluşan Ağız Kokusunun Sebebi Nedir?

Sabah Oluşan Ağız Kokusunu Giderme
  • Bakterilerin Ağızda Kalan Yiyecekleri Parçalaması: Tıp dilinde ‘halitosis’ olarak ifade edilen durumdur. Ağızda kötü koku genellikle ağızda bulunan bakterilerden kaynaklanmaktadır. Sabah oluşan ağız kokusunun en büyük nedeni, ağzınızda kalan yiyecek parçacıklarının, siz uyduğunuz esnada, bakteriler tarafından parçalanmasıdır. Bu parçalama işlemi esnasında, ağızda kötü kokan kimyasallar oluşur.
  • Gece Uyumadan Önce Yemek Yenmesi: Sabah oluşan kötü koku, sürekli olarak olmuyorsa, gece yatmadan hemen önce yemek yediğiniz günlerde de olabilir. Özellikle soğan, sarımsak ve baharatlar da bu duruma neden olabilir.
  • Ağız Kuruluğu: Ağız kuruluğu sorununuz varsa, bu durum da sabah oluşan ağız kokusunun nedenlerinden biridir. Tükürük, bakterilerin gün boyu ağızdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Ağız kuruluğunda ağızda tükürük azalacağı için bakterilerin uzaklaştırılması da yavaşlar. Uyurken ağızdan nefes alıp vermek ve horlamak gibi durumlar da ağız kuruluğuna neden olur.

Bunlara ek olarak tütün ürünleri kullanımı ve ilaçların (özellikle antibiyotiklerin) yan etkileri de sabah oluşan ağız kokusunun nedeni olabilir. Ağız ve diş sağlığının önemli bir parçası olan dişetleri hakkında detaylı bilgi için dişeti hastalıkları sayfamıza göz atabilirsiniz.

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

  • Düzenli ağız bakımı: Ağız ve diş hijyeni, kötü kokuyu engellemekte çok etkilidir.
  • Doğru diş fırçalama tekniği: Dişleri ve dilinizi günde en az iki kere doğru diş fırçalama teknikleri ile fırçalamalısınız.
  • Uyumadan öncesi: Gece yatarken dişlerinizi fırçaladıktan sonra, su dışında başka bir şey tüketirseniz tekrar dişlerinizi fırçalamalısınız.
  • Sorunu doğru anlamak: Sabah oluşan ağız kokusu şikayetleriniz için diş hekiminizle görüşerek sorunun kaynağına inebilirsiniz. Belki de sorun ağız ve diş kaynaklı değildir. Mideyle ya da farklı bir durumla alakalı da olabilir.

Diş hekiminiz sizleri, doğru bir şekilde yönlendirecektir.

Ağız Kokusunu Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Ağız kokusunu önlemek için yeterli su tüketimi çok önemlidir. Gün içerisinde yeterince su içtiğinizden emin olmalısınız. Gece uyurken de yanınızda su bulundurmanız faydalıdır. Bu sayede ağız kuruluğunun önüne geçebilirsiniz. Yediklerinize dikkat ederek sabah oluşan ağız kokusunu önleyebilirsiniz. Özellikle gece uyumadan önce yemek yememelisiniz.